Sådan gør du din have sommerklar


På trods af det stadigvæk er rædselsfuldt koldt og vådt udenfor, så kan vi dog snart se en ende på det. Snart skiftes der til sommertid, hvilket dermed betyder at foråret og sommeren ikke er alt for langt væk; og dette er rigtig gode nyheder for de mange haveglade danskere, der ikke kan vente med at komme i haven. For at gøre ventetiden en smule mindre hård, så vil det dog være en god idé at du i forvejen tager de følgende 3 skridt til at få en sommerklar have.

Terrassen skal gøres sommerklar

Enhver boligejer med terrasse i haven kan fortælle dig, hvor vigtig terrassen er om sommeren. Vi tilbringer nemlig en stor del af vores fritid om sommeren på terrassen. Men hvis du tager et kig på terrassen i slutningen af Januar, så vil du øjeblikkeligt opdage at den ikke tager sig alt for kønt ud. Den vil nemlig i ni ud af ti tilfælde være ramt af mos, alger og skimmelsvamp. Det danske vintervejr er nemlig den perfekte grobund for disse ubudne gæster på din terrasse. Så for at få en sommerklar have – og din terrasse er selvfølgelig en del af denne – så er det med at trække i arbejdstøje, og få skrubbet skidtet af.

Husk også havemøblerne

Når du først er i gang med terrassen, så kan du lige så godt også snuppe havemøblerne i samme åndedræt; og især hvis der er tale om træmøbler, der har stået ude hele vinteren. Sørg derfor for at få købt godt ind med rengøringsmiddel til træ eller blot skurebørste og sæbe til plastmøbler. Kontroller på samme tid om skruerne og boltene i dine møbler har løsnet sig, og få strammet efter hvis der skulle være behov for dette.

Grøn og frodig græsplæne

Nu skal de hele jo ikke kun handle om terrassen. Græsplænen er jo nok det vigtigste element i enhver sommerklar have. Uanset om der er tale om en stor eller lille græsplæne, så er det derfor vigtigt at den tager sig så godt ud som overhovedet muligt. Hvis du har børn, så er det selvfølgelig endnu vigtigere at få gjort plænen klar til sommerens lege. Børn elsker jo nemlig at boltre sig i baghaven i deres sommerferier. Dog ser din plæne nok en kende hærget ud, hvis du skulle kigge ud af vinduet en Februar eftermiddag. Sørg derfor for at give din græsplæne lidt ekstra kærlig behandling inden sommeren ved at gøre det følgende:

  • Fjern overskydende grene og mos med en rive, så dit græs igen får plads til at ånde.
  • Giv din græsplæne gødning, hvis den er i en rige forfatning. Denne kan købes i dit lokale havecenter.
  • Find din græsslåmaskine for at give plænen årets første klipning. Du må dog endelig ikke klippe plænen alt for kort, idet dette kan gøre mere skade end gavn på din plæne. Det anbefales derfor ikke at klippe græsset kortere end 4 cm.

Følg disse 3 trin, og du vil nu have en fuldstændigt sommerklar have.