Skal man spise efter en kostplan?

Når det kommer til vægttab, er der rigtig mange råd at finde. Livsstilsblade, bøger og websteder lover alle, at du kan tabe dig effektiv ved at bruge kostplaner, der ofte fjerner fedt eller kulhydrater, eller dem, der sælger superfoods eller særlige kosttilskud.

Med så mange modstridende muligheder, hvordan ved du så, hvilken plan, der fungerer for dig?

Husk på dine personlige behov

Der er ikke en diæt eller kostplan for alle. Men hvis du overvejer dine præferencer, livsstil og vægttabsmål, vil du sandsynligvis finde en plan, som du kan skræddersy til dine behov.

Inden du starter et vægttabsprogram, skal du tænke over:

  • Diæter du har prøvet før. Hvad kunne du lide eller ikke lide ved dem? Var du i stand til at følge planen? Hvad virkede eller virkede ikke? Hvordan havde du det fysisk og følelsesmæssigt, mens du var på kostplanen?
  • Kostpræferencer. Foretrækker du at lave et vægttabsprogram på egen hånd, eller ønsker du at få støtte fra en vægttabs gruppe som Bodysmart? Hvis du er til støttegrupper, foretrækker du online support eller personlige møder?
  • Dit budget. Nogle kostplaner kræver, at du køber kosttilskud eller måltider, besøger vægttabsklinikker eller deltager i gruppemøder. Passer omkostningerne til dit budget?
  • Andre overvejelser. Har du en helbredstilstand, såsom diabetes, hjertesygdomme eller allergi? Har du kulturelle eller etniske krav eller præferencer med hensyn til mad?

Led efter en sikker og god kostplan

Det er fristende at købe ind på løfter om hurtigt vægttab, men en langsom og stabil tilgang er nemmere at vedligeholde og slår normalt hurtigt vægttab på lang sigt. Et vægttab på et halvt til et helt kilo om ugen er den typiske anbefaling.

I nogle situationer kan hurtigere vægttab være sikkert, hvis det gøres rigtigt – såsom en meget kaloriefattig kost med lægeligt tilsyn eller en sund kostplan.

Vellykket vægttab kræver en langsigtet forpligtelse til at lave sunde livsstilsændringer i spisning, motion og adfærd. Adfærdsændring er afgørende og kan have den største indflydelse på din langsigtede vægttabsindsats.

Sørg for at vælge en kostplan, som du har det godt med. Se efter disse funktioner:

  • Fleksibilitet. En fleksibel plan forbyder ikke visse fødevarer eller fødevaregrupper, men inkluderer i stedet en række fødevarer fra alle de store fødevaregrupper. En sund kost omfatter grøntsager og frugter, fuldkorn, fedtfattige mejeriprodukter, magre proteinkilder og nødder og frø. Den skal indeholde fødevarer, du kan finde i dit lokale supermarked, og som du nyder at spise. Planen bør dog begrænse alkohol, sukkerholdige drikkevarer og slik med højt sukkerindhold, fordi kalorierne i dem ikke giver nok næringsstoffer.
  • Balance. Din plan bør indeholde tilstrækkelige næringsstoffer og kalorier. Spise store mængder af visse fødevarer, såsom grapefrugt eller kød; drastisk skæring af kalorier; eller eliminering af hele fødevaregrupper, såsom kulhydrater, kan forårsage ernæringsproblemer. Sikker og sund kost kræver ikke overdreven vitaminer eller kosttilskud.
  • Præference. En diæt bør omfatte fødevarer, du kan lide, og som du ville nyde at spise hele livet – ikke dem, du blot kan tolerere i løbet af planen. Hvis du ikke kan lide maden på planen, hvis planen er alt for restriktiv, eller hvis den bliver kedelig, vil du sandsynligvis ikke holde dig til det, så et langsigtet vægttab er usandsynligt.
  • Fysisk aktivitet. Din plan bør omfatte fysisk aktivitet. Motion plus færre kalorier kan hjælpe med at give dit vægttab et boost. Motion tilbyder også adskillige sundhedsmæssige fordele, herunder at modvirke tab af muskelmasse, der opstår ved vægttab. Og motion er en vigtig faktor for at opretholde vægttabet.