Hvorfor er varmepumpe service lovpligtigt i virksomheder?


Aldrig har efterspørgslen på varmepumper været større. Og det er ikke uden grund. For de eftertragtede varmepumper udgør en økonomisk fordel frem for energitunge varmekilder som oliefyr og brændeovne. Det er ikke alene godt for miljøet – det er også godt for din pengepung.

Samtidig er der også et økonomisk incitament til at skifte sine gamle varmekilder ud med en varmepumpe. Du kan nemlig søge om tilskud til din varmepumpe og andre lignende energiforbedringer gennem Statens Bygningspulje.

Men en varmepumpe er ikke bare en varmepumpe. Størstedelen af de varmepumper, der installeres i de danske hjem, kræver nemlig et årligt, lovpligtigt varmepumpe service tjek. Er du i tvivl om, hvorvidt din varmepumpe er indbefattet af dette lovkrav? Så læs med i denne artikel, hvor vi svarer på spørgsmålet: ”Hvorfor er varmepumpe service lovpligtigt?”

Hvilke typer varmepumper skal serviceres?

Der findes mange forskellige typer varmepumper på markedet. Men det er ikke alle, der ifølge loven skal serviceres årligt. Det er mængden af kølemiddel, der afgør, hvorvidt din varmepumpe skal til service en gang om året. Og anlæg med mere end et kilo kølemiddel hører til denne gruppe, hvilket gælder de fleste luft til vand varmepumper og jordvarmepumper. Overholder du ikke dette lovpligtige varmepumpe service tjek, vil garantien på dit anlæg bortfalde.

Indeholder din varmepumpe mindre end et kilo kølemiddel, er det ikke lovpligtigt med et årligt serviceeftersyn. Men det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke er en god idé. Akkurat som med biler, så er et årligt eftersyn nemlig med til at forlænge levetiden på dit anlæg.

Trænger din varmepumpe til et lovpligtigt eftersyn? Og vil du gerne have fuld valuta for dine penge? Hos KlimaCentrum finder du Danmarks billigste varmepumpe service. Helt uden binding og fordyrende mellemled.

Derfor er varmepumpe service lovpligtigt: Kølemidler er problematiske for miljøet

Ifølge Arbejdstilsynet er det lovpligtigt at få foretaget et årligt eftersyn på sin luft til vand varmepumpe, hvis den indeholder mere end et kilo kølemiddel. Kølemidlerne i luft til vand varmepumper indeholder fluorholdige drivhusgasser, der er problematiske for miljøet, da de bidrager til den globale opvarmning.

Af samme årsag er brugen af kølemidler også behæftet med en del begrænsninger. Og derfor må det kun håndteres af en certificeret tekniker. En varmepumpe kan sagtens se pæn og tilforladelig ud udenpå, men det er ikke ensbetydende med, at det forholder sig ligesådan inde i anlægget. Derfor vil serviceteknikeren altid tjekke om fyldet er intakt og lede efter eventuelle lækager.

Varmepumpe service er en investering i din families tryghed

En servicetekniker vil kunne opdage eventuelle skader eller lækager på anlægget i forbindelse med et servicetjek. Det er vigtigt, da det fluorholdige kølemiddel ikke kun er en belastning for miljøet. Det kan også udgøre en fare for dyr og mennesker, hvis det ikke opbevares og håndteres korrekt. Et årligt varmepumpe eftersyn skal derfor også ses som en investering i din families tryghed.

Med jævnlig varmepumpe service kan du spare på pengepungen

Der findes næppe nogen på denne grønne jord, der tager imod uforudsete udgifter med kyshånd. Og ligesom med den førnævnte bil, så gælder reglen om rettidig omhu også for din varmepumpe. Med et jævnlig servicetjek kan du nemlig forebygge ubelejlige økonomiske overraskelser.

En varmepumpe tiltrækker uvilkårligt støv, hvilket resulterer i at luftgennemstrømningen bliver ringere og ringere, som tiden går. For at varmepumpen kan fungere optimal, skal dette snavs renses væk. Din varmepumpe vil nemlig forsøge at kompensere for den dårlige luftgennemstrømning ved at arbejde hårdere. Med et øget energiforbrug til følge. Dette kan modvirkes med et jævnligt servicetjek. Eksempelvis kan en luft til luft varmepumpe, der ikke modtager jævnlig service, over tid miste op imod 60% af sin effektivitet.