Hvordan hænger rosacea og probiotika sammen?

Flere og flere danskere får konstateret rosacea, og internettet flyver over med gode råd og produkter der kan hjælpe herpå.

En af de produkter som nogle personer oplever hjælper på rosacea er probiotika, også selvom det ofte ikke er det første folks associerer med rosacea. De fleste starter med forskellige cremer, da det virker naturligt at rosacea skal behandles lokalt på huden med cremer, da det jo er der symptomerne er tydelige.

Du behøver dog ikke grave i information om rosacea for at finde lister over anbefalede undgåelsesudløsere, som omfatter en række forskellige fødevarer og drikkevarer, såsom stærk krydret mad, varme drikke og alkohol. Man putter ikke krydret mad på huden eller vasker sig med rødvin, så det er ikke svært at se, at der skal være en sammenhæng mellem tarmen og rosacea. Når vi taler om rosacea, er der alle mulige problemer i tarmen. For det første dårlig optagelse af næringsstoffer. Hvis du ikke optager næringsstoffer ordentligt fra maden, har din krop intet til at opbygge sund hud. Næringsstoffer, som vi ikke kan optage direkte gennem tarmvæggen, forvandler os til gavnlige mikrober. Blandt de gavnlige mikroorganismer er det, vi kalder probiotika. Det er de bakterier, der lever i tarmen, som er gode for os og bidrager til vores sundhed. Mange bakterier, der går under navnet probiotika, kaldes også lactobaciller. De kaldes ikke fordi de producerer mælk, men fordi de kan omdanne sukkeret i mælken til syre, som gør mælk til yoghurt. Når du spiser fibre, fodrer du bakterier med en højere kvalitet sukker, som de derefter omdanner til flygtige fedtsyrer, som smørsyre, som vi kan optage og bruge til gavn for vores krop. Forskningen i probiotika går hastigt frem, og vi bliver hele tiden mere informerede om de mekanismer, der er afhængige af probiotika i tarmen.

For eksempel er der nogle vitaminer som dannes i tarmen af bakterierne det er for eksempel vitamin k, folinsyre og flere andre b vitaminer. Probiotika kan påvirke immunforsvaret og dæmpe inflammation i kroppen ved at danne antiinflammatoriske stoffer og dermed dæmpe den betændelse i huden der kendetegner rosacea.

Probiotikas evne til at ændre kroniske betændelsestilstande tyder på, at probiotika kan spille en rolle i behandlingen af ​​kroniske inflammatoriske tilstande, hvilket betyder mulige effekter på alt fra inflammatorisk tarmsygdom til reaktiv luftvejssygdom til acne, rosacea, atopisk dermatitis og mere. forskellige sygelige tilstande påvirker og ælder huden. Nogle probiotika kan hjælpe med at stramme tarmslimhinden, som kan helbrede eller helt undgå utæt tarm. Oral indtagelse af visse probiotiske stammer har vist sig at forbedre hudbarrieren og påvirke hudens hydrering og transepidermalt vandtab. En undersøgelse fra 2014 undersøgte virkningerne af oralt tilskud med lactobacillus versus placebo hos raske kvindelige frivillige gennem et randomiseret placebokontrolleret klinisk forsøg. Tests med irriterende stoffer fra peber blev brugt til at overvåge hudens følsomhed, mens transepidermalt vandtab og dermatologiske vurderinger blev brugt til at måle hudbarrierefunktionen. Både hudfølsomhed og hudbarrierefunktion blev forbedret i den probiotiske gruppe.