Hvordan biometrisk identifikation øger sikkerheden i flyindustrien.

Hvad er biometrisk identifikation?

Biometrisk identifikation er i bund og grund verificering af en persons identitet baseret på deres unikke fysiske eller adfærdsmæssige karakteristika. Dette kan f.eks. være fingeraftryk, iris-scanninger eller ansigtsgenkendelse.

 

Organisationerne bruger et MRO system

Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) systemer er software-systemer, der er designet til at håndtere vedligeholdelses- og reparationsprocesserne for et fly. Disse systemer bruges af flyselskaber, vedligeholdelsesorganisationer og flyproducenter til at holde styr på alt den data de arbejder med.

Og det er ikke så lidt. 

F.eks. arbejder de med et term kaldet ”traceability” som blandt andet indebærer at de kan tracke hver enkelt lille skrue, helt ned til hvor og hvornår den er produceret, og hvad materiale der er brugt.

Derfor er det selvsagt utrolig vigtigt at have et MRO-system, som kan give overblik og derved sikre den bedste sikkerhed og ikke mindst sørge for at organisationerne kan reagere hurtigt og korrekt.

 

Stor vigtighed – stor sårbarhed

Netop på grund af vigtigheden af MRO-systemer er de også utrolig sårbare over for sikkerhedstrusler, f.eks. uautoriseret adgang, datatyveri og cyberangreb. 

Disse sikkerhedstrusler kan ramme følsom information om et flys vedligeholdelseshistorik, skabe operationelle forstyrrelser og endda udgøre en risiko for flysikkerheden. Derfor er det fuldstændig afgørende, at MRO-systemerne har alle sikkerhedsforanstaltninger på plads.

 

Biometrisk identifikation som løsning

Biometrisk identifikation kan tage mange former, du kender måske:

 • Fingerprints-genkendelse
 • Iris scanning
 • Ansigtsgenkendelse
 • Stemmeerkendelse
 • Håndgeometri
 • Signaturgenkendelse

 

Hver af disse metoder bruger et unikt aspekt af en persons biologi til at identificere dem, hvilket gør det meget sværere for andre at få uautoriseret adgang til følsom information.

Fordele ved biometrisk identifikation i MRO-systemer

 • Øget ansvarlighed
  Med biometrisk identifikation er adgang til følsomme oplysninger og systemer direkte knyttet til den enkeltes unikke fysiske eller adfærdsmæssige karakteristika. Det eliminerer altså muligheden for, at personer deler eller mister deres adgangskode. Det øger ansvarligheden for de handlinger, der tages inden for MRO-systemet. Ganske enkelt fordi det er så tydeligt, hvad den enkelte bruger har fortaget sig.

 • Reducerer risikoen ved uautoriseret adgang.
  Biometrisk godkendelse er en mere sikker metode til at verificere en brugers identitet sammenlignet med traditionelle godkendelsesmetoder. Det reducerer simpelthen risikoen for uautoriseret adgang til følsomme oplysninger.
  Derudover kan biometriske data ikke stjæles eller mistes som adgangskoder kan, hvilket gør det meget sværere for uautoriserede personer at få adgang til systemet.

 • Forbedret databeskyttelse
  MRO-systemer indeholder følsomme oplysninger om flyvedligeholdelse og reparation, herunder detaljer om flyets historik, drift og ydeevne. Med biometrisk identifikation beskyttes disse oplysninger meget bedre, hvilket reducerer risikoen for datatyveri eller -tab.

 • Optimering af autentifikationsprocessen
  Adgangskoder kan være tidskrævende og resultere i, at brugere glemmer eller mister deres legitimationsoplysninger. Biometrisk identifikation er ganske enkelt meget hurtigere.

 

MRO software er dermed et rigtig godt eksempel på en industri som har rigtig god gavn af biometrisk identifikation. 

Vil du vide mere om MRO software så har vi i Danmark en stærk spiller på markedet. 

De hedder ASA Software. Og ja, de bruger naturligvis også biometrisk identifikation.